Skip to content

Belastingvoordelen voor Huiseigenaren: Wat Je Moet Weten

Belastingvoordelen Huiseigenaar

Als huiseigenaar in Nederland kun je profiteren van verschillende belastingvoordelen. Met deze fiscale voordelen kun je besparen op je belastingaangifte en mogelijk zelfs flink wat geld terugkrijgen. Het is dan ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende belastingaftrekposten en regelingen waar je als huiseigenaar gebruik van kunt maken.

Een van de belangrijkste belastingvoordelen voor huiseigenaren is de mogelijkheid om bepaalde kosten af te trekken van de belastingen. Hierdoor betaal je minder belasting en kun je dus geld besparen. Daarnaast zijn er ook verschillende fiscale voordelen voor bijvoorbeeld verduurzaming van je woning en het verhuren van je woning.

In dit artikel ontdek je meer over de verschillende belastingvoordelen die er zijn voor huiseigenaren. We bespreken onder andere de belastingaftrek voor hypotheekrente, fiscale voordelen bij energiebesparende maatregelen, belastingaftrekposten en voordelen bij verhuur van je woning.

Belangrijkste Punten

 • Als huiseigenaar kun je profiteren van verschillende belastingvoordelen.
 • Belastingaftrekposten kunnen zorgen voor een lagere belastingaanslag.
 • Fiscale voordelen zijn er onder andere voor energiebesparende maatregelen en verduurzaming.
 • Daarnaast zijn er ook regelingen specifiek voor starters op de woningmarkt.
 • Maximaliseer je belastingvoordelen als huiseigenaar door op de hoogte te zijn van de regels en mogelijkheden.

Belastingaftrek voor hypotheekrente

Als huiseigenaar kun je gebruik maken van een van de belangrijkste belastingvoordelen – belastingaftrek voor hypotheekrente. Dit betekent dat je een deel van de betaalde hypotheekrente kunt aftrekken van de belastingen, waardoor je maandelijkse lasten lager worden. Dit kan je op de lange termijn veel geld besparen.

Het bedrag dat je mag aftrekken, is afhankelijk van de hoogte van je hypotheek en de rente die je betaalt. Dit wordt automatisch berekend door de Belastingdienst, dus je hoeft hier zelf niets voor te doen.

Wel is het belangrijk om de kosten voor hypotheekrente correct aan te geven bij je belastingaangifte. Zorg ervoor dat je alle relevante documenten bij de hand hebt en de juiste bedragen invult. Zo voorkom je dat je te weinig of teveel aftrekt en problemen krijgt met de Belastingdienst.

Belastingaftrekposten

Naast de belastingaftrek voor hypotheekrente zijn er nog andere kosten die je als huiseigenaar kunt aftrekken van de belastingen. Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste belastingaftrekposten:

Kosten Hoeveel mag je aftrekken?
Onderhoudskosten Alle kosten voor onderhoud en verbouwingen kunnen worden afgetrokken van de belastingen.
Onroerendezaakbelasting (OZB) De OZB kan worden afgetrokken van de belastingen.
Erfpachtcanon Deze kosten kunnen worden afgetrokken van de belastingen.
Servicekosten Huiseigenaren kunnen een deel van hun servicekosten aftrekken van de belastingen. Dit geldt alleen voor kosten die te maken hebben met onderhoud en reparatie.
Restschuld Als je een restschuld hebt na de verkoop van je woning, kun je deze onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belastingen.

Het is belangrijk om te weten welke belastingaftrekposten er zijn, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de beschikbare fiscale voordelen.

Profiteer van fiscale voordelen als huiseigenaar

Als huiseigenaar kun je op verschillende manieren profiteren van fiscale voordelen, zoals belastingaftrek en belastingvermindering. Door op de hoogte te zijn van de regels en mogelijkheden, kun je optimaal gebruik maken van deze voordelen en zo veel geld besparen.

Wist je bijvoorbeeld dat je ook fiscaal voordeel kunt krijgen als je investeert in energiebesparende maatregelen in je woning? Of dat er speciale belastingvoordelen zijn voor mensen die hun eerste woning kopen? Door je goed te informeren, kun je slim gebruik maken van de beschikbare fiscale voordelen en je woonkosten laag houden.

Fiscale voordelen voor energiebesparende maatregelen

Als verantwoordelijke huiseigenaar kun je energiebesparende maatregelen nemen om je woning duurzamer te maken en tegelijkertijd te profiteren van fiscale voordelen. Er zijn verschillende regelingen en subsidies beschikbaar voor huiseigenaren die energiebesparende maatregelen treffen.

Een van de regelingen is de energie-investeringsaftrek (EIA), waarmee je tot 45% van de investeringskosten voor energiebesparende maatregelen kunt aftrekken van je fiscale winst. Een andere regeling is de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH), waarmee je tot 20% van de kosten van de maatregelen vergoed kunt krijgen.

Om in aanmerking te komen voor deze regelingen, moeten de energiebesparende maatregelen wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten de maatregelen bijvoorbeeld voldoen aan de Energiebesparingsverplichting, wat betekent dat het energieverbruik van je woning moet voldoen aan een bepaalde norm.

Enkele voorbeelden van energiebesparende maatregelen die in aanmerking komen zijn:

 • Installatie van zonnepanelen
 • Isolatie van gevels, daken en vloeren
 • Vervanging van enkel glas door HR++ glas
 • Aanschaf van zuinige HR-ketels
 • Ventilatie met warmteterugwinning

Let op dat het combineren van verschillende subsidies niet altijd mogelijk is en dat sommige regelingen eisen stellen aan de uitvoering van de werkzaamheden. Denk duurzaam en laat je goed informeren over de mogelijkheden voor jouw woning.

Om het makkelijker te maken, hebben we een tabel gemaakt van de verschillende fiscale voordelen die beschikbaar zijn voor energiebesparende maatregelen. Zo zie je in een oogopslag welke subsidies en belastingvoordelen er zijn voor de verschillende maatregelen.

Fiscale voordelen voor energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen Fiscale voordelen
Isolatie gevels, daken en vloeren EIA, SEEH, BTW verlaging
Zonnepanelen EIA, SEEH
HR-ketels EIA
HR++ glas SEEH, BTW verlaging
Ventilatie met warmteterugwinning EIA

Vastgoedbelasting en belastingaftrekposten

Als huiseigenaar betaal je vastgoedbelasting, ook wel bekend onder de naam onroerendezaakbelasting (OZB). Dit is een jaarlijkse gemeentelijke belasting die wordt geheven over de waarde van je woning en andere onroerende zaken. Gelukkig zijn er ook belastingaftrekposten specifiek voor huiseigenaren, waardoor je deze kosten deels of helemaal kunt aftrekken van je belastingen.

Kosten Belastingaftrekposten
OZB Ja
Kosten voor onderhoud en verbouwingen Ja, onder bepaalde voorwaarden
Overdrachtsbelasting Nee

Naast de vastgoedbelasting zijn er dus nog andere kosten die je kunt aftrekken van je belastingen. Zo kun je onder bepaalde voorwaarden kosten voor onderhoud en verbouwingen aftrekken van je belastingen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het laten plaatsen van zonnepanelen, het renoveren van de badkamer of het vervangen van de cv-ketel. Let wel op, de kosten voor verfraaiing van je huis zijn niet aftrekbaar.

Het is belangrijk om te weten welke kosten je kunt aftrekken van je belastingen, zodat je zo min mogelijk belasting hoeft te betalen en optimaal kunt profiteren van de fiscale voordelen als huiseigenaar.

Fiscale voordelen voor verduurzaming van je woning

Als huiseigenaar kun je niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook belastingvoordelen ontvangen bij het verduurzamen van je woning. Door gebruik te maken van deze fiscale voordelen kun je geld besparen en tegelijkertijd jouw ecologische voetafdruk verkleinen.

Een van de regelingen waar je mogelijk voor in aanmerking komt, is de energiebespaarlening. Met deze lening kun je tegen een lage rente maximaal € 25.000 lenen voor energiebesparende maatregelen in je huis. De rente van de lening is ook nog eens fiscaal aftrekbaar.

verduurzaming van woning

Een andere mogelijkheid is het ontvangen van subsidies voor energiebesparende maatregelen, zoals het installeren van zonnepanelen of het aanbrengen van isolatie. Zo draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar ontvang je ook nog eens belastingvermindering.

Maatregel Belastingvermindering
Zonnepanelen Tot 21% van de aanschaf- en installatiekosten
Isolatie van dak, gevel, vloer of glas Tot 30% van de aanschaf- en installatiekosten
Warmtepomp Tot € 2.800,- van de aanschaf- en installatiekosten

Je kunt ook gebruikmaken van de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Met deze subsidie kun je tot 20% subsidie krijgen op de kosten van de isolatiemaatregelen.

Door te kiezen voor verduurzaming van je woning draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar kun je ook profiteren van verschillende fiscale voordelen. Maak gebruik van de bovenstaande mogelijkheden en bespaar op je energierekening én op je belastingaanslag.

Belastingvoordelen bij aankoop van een eerste woning

Gefeliciteerd, je hebt je eerste woning gekocht! Als starter kom je in aanmerking voor verschillende belastingvoordelen. Dit kan aantrekkelijk zijn als je net een flinke investering hebt gedaan. Hieronder vind je een overzicht van de regelingen en fiscale voordelen:

Starterslening

De starterslening is een lening die je kunt afsluiten bij je gemeente. Het is bedoeld om het verschil te overbruggen tussen de aankoopkosten van je huis en het bedrag dat je kunt lenen bij de bank. De rente op de starterslening is heel laag en je hebt de eerste drie jaar geen aflossingsverplichting. De rente en aflossing van de starterslening zijn fiscaal aftrekbaar bij je belastingaangifte.

Eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting

Bij de aankoop van je eerste woning hoef je slechts eenmalig 2% overdrachtsbelasting te betalen. Normaal gesproken is dit 6%. Dit betekent dat je bij een huis van €300.000,- al snel €6.000,- bespaart. Een aanzienlijk bedrag waar je weer andere leuke dingen van kunt doen!

Benut de fiscale voordelen voor de aankoop van je eerste woning en bespaar hiermee flink op je uitgaven! Verdiep je goed in de regelingen en zorg dat je geen geld laat liggen.

Belastingvoordelen bij aankoop van een eerste woning

Fiscale voordelen bij verhuur van een woning

Wist je dat je als verhuurder van een woning ook belastingvoordelen kunt krijgen? Er zijn verschillende fiscale voordelen waarvan je kunt profiteren als je je woning verhuurt. Hieronder bespreken we twee veelvoorkomende voordelen waar je mogelijk recht op hebt.

Verhuurdersheffing

Als verhuurder van een sociale huurwoning betaal je mogelijk minder verhuurdersheffing, afhankelijk van het aantal punten dat je woning heeft. Verhuurders van particuliere huurwoningen betalen over hun huurinkomsten geen verhuurdersheffing. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren op je belastingaangifte.

Laag BTW-tarief bij renovaties

Wanneer je als verhuurder renovaties uitvoert aan je woning, kun je in aanmerking komen voor het lage BTW-tarief van 9%. Dit geldt voor renovaties aan woningen ouder dan 2 jaar. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld schilderwerk, het aanleggen van een nieuwe keuken of badkamer, of het plaatsen van zonnepanelen. Door gebruik te maken van dit verlaagde tarief bespaar je flink op de kosten van deze werkzaamheden.

Houd er wel rekening mee dat de regels en voorwaarden kunnen veranderen. Het is daarom verstandig om advies te vragen aan een specialist of je belastingadviseur als je van plan bent je woning te verhuren.

verhuur woning

Belastingvoordelen voor overwaarde bij verkoop woning

Als je je woning verkoopt en er overwaarde is, zijn er verschillende belastingvoordelen waar je als huiseigenaar gebruik van kunt maken. Overwaarde ontstaat wanneer de verkoopprijs van je woning hoger is dan de resterende hypotheekschuld. Je kunt de overwaarde bijvoorbeeld gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. Maar ook bij de verkoop van je woning is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de belastingvoordelen die hierbij komen kijken.

Om te beginnen ben je geen belasting verschuldigd over het bedrag van de overwaarde op het moment dat je je woning verkoopt. Dit komt omdat de overwaarde niet tot je inkomen behoort. Het bedrag van de overwaarde dat je niet gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning, valt wel in box 3 van de inkomstenbelasting en wordt belast in box 3.

Daarnaast kun je onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van de zogenaamde vrijstelling van € 100.000 die sinds 2017 geldt. Deze vrijstelling is alleen van toepassing als het gaat om de verkoop van een eigen woning en het bedrag wordt gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een nieuwe eigen woning. De vrijstelling geldt ook als het bedrag wordt gebruikt voor aflossing van de hypotheekschuld. Over het bedrag dat niet wordt gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning, moet je wel belasting betalen.

Houd er tot slot rekening mee dat het benutten van belastingvoordelen bij overwaarde ook kan leiden tot beperkingen bij het verkrijgen van een nieuwe hypotheek. Geldverstrekkers kijken namelijk niet alleen naar je inkomen, maar ook naar je totale lening en de waarde van de woning. Bedenk dus goed wat voor jou de beste keuze is.

Hoe je kunt profiteren van belastingvoordelen bij de verkoop van je woning

Belastingvoordeel Toelichting
Geen belasting over de overwaarde Bij de verkoop van je woning ben je geen belasting verschuldigd over het bedrag van de overwaarde.
Vrijstelling van € 100.000 Je kunt gebruikmaken van de vrijstelling van € 100.000 bij de verkoop van een eigen woning, als het bedrag wordt gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een nieuwe eigen woning of voor aflossing van de hypotheekschuld. Over het bedrag dat niet wordt gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning, moet je wel belasting betalen.
Beperkingen bij nieuwe hypotheek Het benutten van belastingvoordelen bij overwaarde kan leiden tot beperkingen bij het verkrijgen van een nieuwe hypotheek. Houd hier rekening mee bij het maken van je keuze.

Let op: de belastingwetgeving kan veranderen. Raadpleeg daarom altijd een belastingadviseur of de Belastingdienst voor actuele informatie en advies op maat.

Belastingvoordelen voor overwaarde bij verkoop woning

Maximaliseer je belastingvoordelen als huiseigenaar

Als huiseigenaar heb je verschillende belastingvoordelen waarvan je kunt profiteren. Maar hoe zorg je ervoor dat je optimaal gebruikmaakt van deze fiscale voordelen? Met deze tips kun je jouw belastingaangifte als huiseigenaar optimaliseren:

 • Blijf op de hoogte van nieuwe regels: De regels omtrent belastingvoordelen voor huiseigenaren kunnen veranderen. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwe regels, zodat je geen fiscale voordelen misloopt.
 • Bewaar bonnen en facturen: Zorg ervoor dat je bonnen en facturen van kosten die je maakt in verband met je huis goed bewaart. Hierdoor kun je deze kosten later opvoeren als belastingaftrekposten.
 • Maak gebruik van een belastingadviseur: Als je het lastig vindt om de belastingaangifte voor huiseigenaren zelf te doen, kun je overwegen om een belastingadviseur in te schakelen. Een belastingadviseur kan je helpen om alle fiscale voordelen waarvoor je in aanmerking komt te benutten.
 • Let op de deadlines: Zorg ervoor dat je op tijd je belastingaangifte doet en dat je alle benodigde informatie op tijd aanlevert. Zo voorkom je dat je boetes krijgt of fiscale voordelen misloopt.
 • Overweeg een voorlopige aanslag: Als je verwacht dat je veel belasting moet betalen, kun je overwegen om een voorlopige aanslag aan te vragen. Hierdoor kun je het bedrag in termijnen betalen en voorkom je dat je aan het einde van het jaar ineens een groot bedrag moet betalen.

Door deze tips te volgen, kun je als huiseigenaar optimaal profiteren van de belastingvoordelen en fiscale voordelen die er zijn. Vergeet niet om elk jaar opnieuw je belastingaangifte zorgvuldig in te vullen en alle benodigde informatie aan te leveren.

FAQ

Wat zijn belastingvoordelen voor huiseigenaren?

Belastingvoordelen voor huiseigenaren zijn specifieke fiscale voordelen en aftrekposten die huiseigenaren kunnen benutten om te besparen op hun belastingaangifte. Deze voordelen kunnen onder andere betrekking hebben op de hypotheekrente, energiebesparende maatregelen, vastgoedbelasting en verduurzaming van de woning.

Hoe kan ik profiteren van belastingaftrek voor hypotheekrente?

Om te profiteren van belastingaftrek voor hypotheekrente, moet je jouw hypotheekrente opgeven in je belastingaangifte. Het bedrag dat je hebt betaald aan hypotheekrente kun je aftrekken van je inkomen, waardoor je belastbaar inkomen vermindert en je mogelijk minder belasting hoeft te betalen.

Welke fiscale voordelen zijn er voor energiebesparende maatregelen?

Als huiseigenaar kun je fiscale voordelen ontvangen voor energiebesparende maatregelen die je neemt in je woning, zoals zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. Deze voordelen kunnen bestaan uit subsidies, belastingverminderingen of leningen met gunstige voorwaarden.

Welke kosten kan ik aftrekken van mijn belastingen als huiseigenaar?

Als huiseigenaar kun je verschillende kosten aftrekken van je belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting, kosten voor onderhoud en verbouwingen, en eventuele rente op aankoopleningen. Het is belangrijk om de specifieke regels en voorwaarden voor aftrekposten te raadplegen bij de Belastingdienst.

Welke belastingvoordelen zijn er voor het verduurzamen van mijn woning?

Er zijn verschillende belastingvoordelen voor het verduurzamen van je woning, zoals de energiebespaarlening en subsidies voor energiebesparende maatregelen. Deze voordelen kunnen je helpen bij het financieren van duurzame investeringen en het verlagen van je energiekosten.

Zijn er specifieke belastingvoordelen bij de aankoop van een eerste woning?

Ja, voor mensen die hun eerste woning kopen, zijn er speciale belastingvoordelen beschikbaar. Zo kun je onder andere gebruikmaken van de starterslening, waarmee je voordelig een woning kunt financieren, en kun je mogelijk profiteren van de eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting.

Welke fiscale voordelen zijn er voor verhuurders van woningen?

Als verhuurder van een woning zijn er fiscale voordelen waarvan je kunt profiteren, zoals de verhuurdersheffing en het verlaagde BTW-tarief bij renovaties. Het is belangrijk om de specifieke regels en voorwaarden voor verhuurders te raadplegen bij de Belastingdienst.

Hoe kan ik belastingvoordelen benutten bij overwaarde bij verkoop?

Als je je woning verkoopt en er overwaarde is, kun je gebruikmaken van specifieke belastingvoordelen. Door de overwaarde bijvoorbeeld in een nieuwe woning te investeren, kun je mogelijk belastingvrijstellingen krijgen. Het is verstandig om advies in te winnen bij een belastingadviseur om optimaal gebruik te maken van deze voordelen.

Hoe kan ik mijn belastingvoordelen als huiseigenaar maximaliseren?

Om je belastingvoordelen als huiseigenaar te maximaliseren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en mogelijkheden. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de aftrekposten en subsidies waar je recht op hebt, en vraag indien nodig advies aan een belastingadviseur.

Back To Top
Zoeken